K+L 41 : apotheose orgelcyclus

MUZIKAAL NIEUWS VANUIT SINT-MAARTEN

 

Internationaal orgelfestival besloten

Afgelopen zondag, 30 september, vond de orgelapotheose plaats in de Kortrijkse Sint-Maartenskerk. De internationale orgelcyclus wordt elk jaar opnieuw op feestelijke wijze besloten.

Organist Dirk Blockeel werkte samen met Els Gerryn (oboe d’amore) en met Dominique Maes (tenor) en Katrien Dhoop (sopraan). Zeven danseressen van de Waregemse Kunstacademie onder leiding van Veerle Vanhuyse zorgden voor een choreografisch commentaar bij Mache dich rein, mein Herz, de laatste aria uit Bachs Matteuspassie. Dichteres Gerda De Preter uit Haacht droeg voor uit eigen werk en de enthousiaste docente en musicologe Katelijne Dessein stond voor de presentatie in.

Naast werk van Johann Sebastian Bach werd er geput uit de partituren van Abraham van den Kerckhoven, Herman Roelstraete en Camille Saint-Saëns.

Prijsuitreiking

Het concert werd gevolgd door de prijsuitreiking in aanwezigheid van de uitgenodigde prominenten: deken Geert Morlion en priester Luc Verstraete vertegenwoordigden de kerk en de schepenen Wout Maddens en Rudolf Scherpereel vormden de delegatie van het Kortrijkse stadsbestuur.

Een excellent duo kaapte de publiekspijs weg. In juni hadden Mattijs Louwye (cello) en Koen Maris (orgel) met subliem samenspel het beste van zichzelf gegeven.

De thema’s van de voorbije cyclus (werk van Abraham van den Kerckhoven en de vertolking van Les atavismes du crépuscule van Erik Desimpelaere) werden anoniem door een drietal deskundigen beluisterd. De heer Roland Coryn, eredirecteur van de Harelbeekse Peter Benoitacademie en prominent componist, maakte samen met Johan Boudry, orgelleraar aan het Kortrijkse conservatorium, deel uit van de jury.

Voor de vertolking van het impressionistische werk van Erik Desimpelaere kwamen twee kandidaten in aanmerking. De prijs ging derhalve ex aequo naar Peter Vansweevelt (Brugge) en Iris Rieg (Keulen).

Laatstgenoemde bracht ook de meest overtuigende uitvoering van het werk van Brusselaar Van den Kerckhoven en mocht dus naast de twee oorkonden nog enkele attenties van de stad Kortrijk en van de Kortrijkse Orgelkring mee naar huis nemen.

Tijdens de receptie in De Zindering werd er bij een glas nog even nagepraat.

Vooruitblik

In 2019 zal de figuur van Louis Lefébure-Wély (1817-1869), 150 jaar geleden gestorven, centraal staan en voor een nieuwe compositie werd de Ieperse componist Ludo Geloen aangesproken.

Kandidaten voor de zondagnamiddagconcerten in juni en september hebben zich al aangemeld, maar er staan nog enkele speeldata open.

In de zomermaanden verzekert Orgelkring Kortrijk in samenwerking met de Vrienden van het Begijhof ook een drietal concerten op het wondermooie orgeltje van de begijnhofkerk.