K+L 40 : De zindering

SINT-MAARTEN EN DE ZINDERING

 

De Zindering

Het is nu al een tijdje aan de gang: het vroegere gebouw Parochiaal Centrum van Sint-Maarten werd omgevormd tot ‘De Zindering’. Vind je dat een vreemde naam? Het is een naam met heel wat mogelijkheden:

* voor tal van activiteiten die (na)zinderen

* heb je zin d’erin? Kom dan meedoen

* zelfs: ‘zing d’erin’ want ons kerkkoor Pro Ecclesia (en ook andere koren) zingen er wekelijks in als repetitie voor de latere uitvoeringen. Jaja, zingen is tweemaal bidden.

 

Een nieuwe uitnodiging

Wij doen verder en willen dat ook. Vandaar onze zoektocht naar een heel uitnodigende activiteit die iedereen kan aanspreken:

De Onverschilligheid voorbij.

Als deel van de leesclub op iedere eerste vrijdag van de maand om 19.30 uur in een van de lokalen van De Zindering (normaal 1/07). We willen veranderen wat kan. Niet alles blijven slikken van de sociale, economische, politieke en religieuze evolutie de voorbije decennia. Of denk je dat jij en ik niet zachtjesaan veel automatisch hebben geslikt wat in onze wereld, maatschappij, geloofsgemeenschappen op al die gebieden is voorgevallen na 1960? Het voorbeeld van de ‘kikker’ zal al wat verduidelijken.

 

De proef met de twee kikkers

Eerste proef.

Men nam een grote kom met water en plaatste die op het vuur. En zette er dan een kikker in.

10 graden: dat was de eerste verwarmingstemperatuur. De kikker vond er bijna geen verschil in met een lagere, gewonere temperatuur.

20 graden: ja, maar als je tien graden gewoon wordt, waarom dan geen behaaglijke 20?

30 graden: jaja, ik voel wel al het verschil maar ik was toch al 20 gewoon, niet?

40 graden: nu moet ik wel al een beetje draaien en keren, maar ik doe mijn best om te aanvaarden (en te slikken).

50 graden: pfff.

60 graden: ik kan zelfs niet meer slikken.

70 graden …

Tweede proef

Men nam een grote kom met water en plaatste het vuur onmiddellijk op 60 graden. Eerst dan werd de kikker erin gelaten. Maar … hij sprong er direct weer uit!

Je mag bij het voorgaande zelf een of meer maatschappelijke geëvolueerde dingen of gebeurtenissen van de laatste halve eeuw invullen.

 

De Zindering: voor iedereen

Tot slot: de lokalen van De Zindering staan open voor iedereen van de nieuwe pastorale eenheid en graag ook daarbuiten. Ze zijn centraal gelegen in hartje Kortrijk met bijzondere mogelijkheden:

* een grote zaal met plaats voor zeker honderd mensen (zelfs met tafels erbij)

* een grote keuken

* een bar

* andere, kleinere lokalen voor bijvoorbeeld vergaderingen (met zeker twintig en meer mensen)