K+L 37 : uitstap Pro

 
MET PRO ECCLESIA OP UITSTAP
 

Eerste stop

We maakten met ons kerkkoor graag gebruik van de uitnodiging van priester Johan De Keyser, de ons welkende en geliefde pastoor van Sint-Maarten van 1994 tot 2009, om in de kerk van Lo te gaan zingen op zondag 19 augustus. We kwamen tegen 8 uur samen aan het Magdalenazwembad in Kortrijk om daar dan in de bus te stappen. Meer dan veertig inzittenden, partners inbegrepen. Rond 9.15 uur konden we inzingen voor de mis van 10 uur. De partners van de zangers kregen in de plaats van de broer van deken Geert aldaar een boeiende, historische uitleg over Lo. Het werd een mooie en zinvolle eucharistie met een op het evangelie gebaseerde, typische verrijkende homilie door voorganger Johan. Het lekkere middagmaal – na het aperitief – was vlakbij, in de Oude Abdijhoeve.

Bourbourg en Dunkerque

 

Tegen halfdrie in de namiddag stapten we in Bourbourg de kerk van Johannes de Doper binnen voor de tentoonstelling van werken van kunstenaar Anthony Caro nog niet zo lang geleden overleden. Het gaat vooral om weergaven van de geschiedenis en de evolutie van het ontstaan van de aarde en alle wezens met uiteraard de mens als pronkstuk. Heel bijzonder en gemaakt met materiaal uit metaal gerecycleerd. Dankzij een heel goede gids, Chantal, kregen alle uitbeeldingen een duidelijker betekenis.
In Dunkerque konden we meestal in de bus blijven en vandaaruit heel wat gebouwen bewonderen. Onze gids deed ook hier haar uiterste best om ons veel bij te brengen.

Bergues

Sommigen hadden de kans benut om vóór deze kooruitstap de dvd te bekijken: Bienvenu chez les T’Chtis. Chantal leidde ons rond in het stadje en toonde ons de meeste locaties waar deze film werd opgenomen. Met soms pittige details over de opnames. We luisterden aandachtig en moeiteloos want ze wist ontzettend veel en vlot te vertellen. En volgens onze organist Dirk die mee was, klonk haar stem overduidelijk. Ook priester Johan bleef ons vergezellen met zijn trouwe helpers Jan en Sofie.

Bambecq

De naam is een verfransing van Bambeke. Uiteindelijk behoorde, zoals de naam het zelf weergeeft, Frans-Vlaanderen eertijds tot Vlaanderen. In De Linde = Les Tilleuls, namen we ons deugddoende avondmaal. We hadden ernaar uitgekeken na die enkele uren zonder hapje al had onze reisleider, Frans Christiaens wel voor een tussendoortje gezorgd in de bus. Voldaan? Dan kunnen we terug naar Kortrijk.

De algehele kooruitstap werd als een succes bestempeld. Onze dank gaat uit naar al wie deze aangename dag hebben mogelijk gemaakt: Frans, Carlos, priester Johan, Luc, Frank en Anne.