K+L 23 : muzikaal nieuws

MUZIKAAL NIEUWS VANUIT SINT-MAARTEN

 Vooraf

Het is al een jaren- en jarenlange traditie om in de maanden juni en september elke zondagnamiddag een verrijkende orgelbespeling met hemelse klanken te programmeren. Dit is te danken aan onze huisorganist en zijn bestuur van de vzw De Kortrijkse Orgelkring. Laten we nu wat meer nieuws publiceren al is het al voor de tweede zondag gezien de verzorger van het wekelijkse nieuws voor Sint-Maarten in het buitenland vertoefde.

Wat meer over een deel van het muzikale programma

Twee componisten maken deel uit van het vaste programma:Erik Desimpelaere en Abraham van den Kerckhoven.

Keuze van drie werken – Abraham van den Kerckhoven (1618/19-1702).

Werk(en) van deze ‘Brusselaar’ vormt (vormen) een rode draad in de 2018-bespelingen.

Over deze Zuid-Nederlandse componist en organist is erg weinig bekend. Abraham maakte deel uit van een bekende familie musici rond de Koninklijke Kapel van Brussel. Hij was van 1648 tot 1656 kamerorganist van de aartshertog Leopold Wilhelm van Oostenrijk. Daarna was hij tussen 1656 en 1673 organist van de Koninklijke Kapel. In 1680 vinden we zijn spoor terug als organist van de Brusselse Catharinakerk. Zijn werk verwijst naar de traditionele componeerwijze van Sweelinck en Cornet. Zijn muziek, aldus de Nederlandse muziek-encyclopedie, ademt een gedegen en met zwier vertoond vakmanschap, eigen aan de Brabantse barok en is daarom een zeer belangrijke schakel tussen Sweelinck en Bach.

Het ‘Salve Regina’ geldt als het avondlied van de kerk. Deze polyfone meditatie wordt gevolgd door twee fuga’s in G en in d. Het laatste stuk heeft ‘cromatica’ als ondertitel. (We spreken van ‘chromatisch’ wanneer de melodie zich stijgend of dalend per halve toon voortbeweegt. Zeker in een oude stemming komt dit heel kleurrijk over.) We krijgen hier een voorproefje van wat Sweelinck later zal presteren met zijn breed uitgewerkte ‘Fantasia chromatica’ (SwWV 258).

 

Wie zijn de volgende?

* zondag 10 juni: Elie-Adrien Touitou (Frankrijk)

* zondag 17 juni: Ab Wegenaar (Nederland)

* zondag 24 juni: Koen Maris (orgel) en Mattys Louwye (cello)

Die uitnodigende en onmisbare orgelklanken kosten veel geld: je milde bijdrage wordt dan ook op prijs gesteld. Hartelijk dank.