K+L 22 : Marialiederen – Poverello

WIJ ZONGEN MARIALIEDEREN
 

Zaterdag 19 mei. De wijzers van de klok bewegen naar 18 uur toe. De sfeervolle Mattheuskapel van het begijnhof krijgt heel wat geïnteresseerde Mariabewonderaars. Ze komen af om te luisteren naar en mee te zingen met die unieke maar niet meer zo veel gezongen meimaandliederen van Maria. De talrijke zangers van Pro Ecclesia staan na het inzingen klaar om heel wat van die Marialiederen meerstemmig ten gehore te brengen.
Dirigent zorgde voor een nieuwe en supergewaardeerde opstelling van de vier stemmen van het koor: in plaats van drie tot vier rijen zangers achter elkaar,: in een U-vorm waardoor er permanent een vrije ruimte in het midden ontstond en alle zangers duidelijk zichtbaar bleven. Ook voor hen was het de ideale opstelling om de toehoorders te
zien.

Meezingers
Daar bloeid’ ene lelie
Mijn hart zingt voor de Heer (Magnificat)
O Maria die daar staat
Lieve Vrouwe van ons land (slotlied)
Twee wel bekende maar niet meer zo vaak te horen liederen werden bovengehaald:
Lieve Vrouwke van de Linde en
’t Klinkt zo zacht mij in d’oren, het blije Weesgegroet;

Minder bekend
is de poëtische tekst van M. Van der Plas met een bewerking van de ons welbekende componist-organist Jos Bielen van de abdij van Averbode. De titel is ook het begin van het tweestemmige lied. We beperken ons tot de eerste strofe:

God gaat de mens te boven, wat hij ook heeft bedacht.
Maria is: geloven, is: bouwen op Zijn macht.
Het is: hoezeer vergeten een mens zich vaak voelt,
niet beter willen weten dan God het heeft bedoeld.

Het overbekende Ave Verum van Mozart vroeg blijvende concentratie om de juiste toonhoogte te handhaven. En dat lukte! Nieuw was ook het vierstemmige Maria-antifoon Alma Redemptoris Mater van M. Garau en Borgorodisye Djevo, het Ave Maria van Rachmaninov, eveneens met een Latijnse tekst. Het programma was ingedeeld in drie delen waartussen onze begeleidende organist Dirk Blockeel twee passende, prachtige intermezzi bracht. Wij danken de Vrienden van het Begijnhof voor deze unieke kans om Marialiederen te kunnen brengen in die waardevolle, wondermooie kapel. Zij boden de koorleden nadien nog een glaasje aan.

 POVERELLO 30 JAAR

Het is dus in Kortrijk een vaste waarde geworden: maaltijden tegen een heel schappelijke prijs voor de minderbedeelden. Zij kunnen ook nog waardevolle kledij of schoenen bekomen van mensen die dat kunnen missen en naar Poverello gaan dragen. Er is voor de gelegenheid van het 30-jarig bestaan een bijzondere eucharistie in de kerk van Sint-Maarten op zaterdag 2 juni om 16.30 uur. De mis wordt gecelebreerd door bisschop Lode en vocaal gesteund door ons kerkkoor Pro Ecclesia.Iedereen is welkom.