K+L 12 : Verheug U

VERHEUG U!

 

Aanleiding

Halfvasten. Het is de vierde zondag van de vasten. We zijn blij: Pasen komt al in zicht. De voorganger draagt nu geen paars maar wel rozerood. Priester Luc verduidelijkte: de eucharistie vangt aan – als ze nog in het Latijn zou zijn – met laetare (Jes. 66,10). Er zijn ook steden die op deze laeterezondag hun carnavalsstoet laten plaatsvinden. Ken je de halfvastenbloem? Dat is de Gouden Roos die op deze zondag wordt gewijd en aan katholieke heiligdommen wordt toegekend. Paus Johannes Paulus II schonk ze in 2004 aan Lourdes. 

Feestelijke viering

Onze vreugde werd maximaal door de aanwezigheid van de vormelingen en de vele zangers en muzikanten van het Duitse koor uit Neuss (Düsseldorf). Er werd nog een schepje aan toegevoegd door de talrijk aanwezige voorzangers: ze waren met veertien en haalden het beste uit hun stem!

Het thema van deze viering blijkt al uit de lezing:

als uitloper van het gesprek met Nikodemus houdt Johannes ons de keuzes voor waar wij voor staan. Wat doen wij? Vasthouden aan de vleespotten van Egypte? Of geloven in Jezus, kracht halen bij Hem die solidair was met alle slachtoffers van de wereld? Die uitnodiging wordt beaamd door de homilie van voorganger Luc. Laten we in heel deze vastentijd Broederlijk Delen niet vergeten en zo veel mogelijk de boeren en de inwoners van Uganda steunen die strijden om te overleven.

Duits koor te gast

Dirigent Michael Köhne zorgde met het aartsbisschoppelijke gymnasiumkoor Marienberg Neuss voor het Sanctus. Heel mooi gebracht door tientallen jonge mensen! Na de feestelijke viering werden we door hen uitgenodigd voor een heus concertje met als kernwoord: vrede.

Poulenc: Priez pour Paix

Mahler: Nicht wiedersehen

Ravel: Menuet (Le Tombeau de Couperin)

Piazzolla: Oblivion (solist Yukitoshi Tanabe bespeelde een viool van het front uit WO I!)

Mauersberger: Wie liegt die Stadt so wüst

A Londonderry Air (Oh Danny Boy)

De vele toehoorders die daarvoor de tijd hadden genomen; waren uiterst enthousiast en wisten zich beloond. Dirigent Michael was heel dankbaar: we zijn met open armen door de Sint-Maartenskerk ontvangen. Hij dankt ook onze kerkfotograaf Piet Verdiere die zovele mooie foto’s op de webstek van Sint-Maarten heeft vereeuwigd.

Onze dank gaat uit naar al wie deze verzorgde en inhoudsvolle eucharistieviering tot uitvoering hebben gebracht. Niet te vergeten: achteraf de waardevolle en totaal gewaardeerde, muzikaal hoogstaande liederen va het Duitse koor, begeleid door een uitstekend orkest.