K+L 52 : Kerst in Mattheuskapel en Magdalenawijk

img_3810 img_3815
img_3761

KERST IN DE MATTHEUSKAPEL
Kortrijks begijnhof, zaterdag 17 december. Om 15 uur al komen de meer dan dertig zangers van Pro Ecclesia in de Mattheuskapel samen om meer dan een halfuur de kerstliederen zingend te overlopen. Tegen zestien uur zat de kapel dan overvol met enthousiaste toehoorders die af en toe ook konden meezingen. In hun kooruniform en met hun rode liederenmap stonden ze klaar: sopranen, alten, tenoren en bassen. Uiteraard vooraan dirigent Carlos en op het doksaaltje aan dat eeuwenoude orgeltje de talentrijke muzikante Ilze (Mélbikse) met het fijne fingerspitzengefühl.Niet minder dan twintig meerstemmige kerstliederen kwamen aan bod. Al enkele jaren wordt ook Kerstnacht, die schone aangehouden. Eigen dichters en componisten worden niet vergeten. Is bijvoorbeeld het refrein ervan niet nog altijd brandend actueel?

Kerstnacht, die schone,
kan liefde niet wonen
in ieders gemoed?
Kerstnacht, wij smeken,
wees ’t wekkende teken
van ’t Opperste goed.
Schitter, o sterre,
daar hoge en verre,
als liefdesignaal
voor ons allemaal.
(T. Eug. De Ridder en m. Armand Preud’homme)

Van de nieuw gebrachte liederen vermelden we vooral:
Weihnachten (Mendelssohn-Bartholdy
Gods kerstwonder (t. Luc Herbots en m. Paul Schollaert)
Er kwam een kind (dit jaar hernomen) (t. anoniem en m. Herman De Houwer)
Tussen twee blokken van een reeks liederen bracht organiste Ilze een mooi, muzikaal intermezzo. En de conclusie?

Annie die het ervoor overheeft om telkens van Aalbeke te komen om in het koor te zingen:
“In de bus sprak een dame mij aan. Ze herkende mij door mijn kooruniform en zei: ‘Ik heb een ontzettend fijn luisteruur beleefd tijdens jullie kerstprelude. Een prachtige vertolking van bekende en minder bekende kerstliederen. Op bepaalde momenten kreeg ik er zelfs kippenvel van!’ En wat vond dirigent Carlos ervan?
‘De belangstelling was overweldigend voor een meer dan vocaal geslaagde Kerstprelude. De sympathie- en dankbetuigingen waren navenant, gisteravond en vandaag nog altijd.
Zoiets geeft ons koor de juiste uitstraling en promotie en een heel warm, dankbaar gevoel. Ik ben jullie heel dankbaar voor stem en inzet!’
En wij zijn de Vrienden en Bewoners van het Begijnhof op onze beurt heel dankbaar dat we enkele keren per jaar in die sfeervolle Mattheuskapel mogen zingen.
dsc04215

DE NIEUWE KERSTSTAL IN DE MAGDALENAWIJK
Hoelang al werd er veertien dagen voor Kerstmis in de Magdalenawijk een prachtige kerststal geplaatst? Zeker al meer dan dertig jaar! Die houten en door wijkmedewerkers zelfgemaakte stal was heel mooi en door bewoner en kunstschilder, wijlen Dries Putte, beschilderd met Maria, het kindje Jezus in de kribbe en Sint-Jozef. Het waren altijd bereidwillige wijkbewoners die o.a. voor deze plaatsing zorgden. Een van die jarenlange medewerkers die we ooit vergaten te vermelden, was Pol Vandenbroucke.
Wat wil je met een houten stal? Misschien wel veertig jaar in weer en wind en tot vier weken buiten staan op een gedeelte van het Magdalenapark. Verleden jaar bleek dat deze waardevolle kerststal nog een laatste keer kon blijven staan maar dan …Wat nu?
Sylvère (Vankeirsbilck) was, net zoals Roger (Deberdt) en anderen, daar wel bezorgd over. Sylvère vond de oplossing bij een opslagplaats van de kerk van Bissegem waar iemand in de voorbije jaren minstens tien mooie kerststallen had gemaakt om ze op verschillende plaatsen in Bissegem te verspreiden. Daar konden ze er wel eentje missen. Dankzij chauffeur Frans (Christiaens) met zijn bestelwagen, kon de kerststal met de hulp van Sylvère en Hugo afgehaald en geplaatst worden. Het resultaat zie je op de foto. Oef! Opgelost! De wijk heeft weer een mooie kerststal!

WIJ WENSEN ALLE LEZERS EEN GEZEGEND 2017