K+L 49: muzikaal meditatief moment – vormelingen -zingen van verlangen

  mmm2
MUZIKAAL MEDITATIEF MOMENT
 

20 november. De mooie viering van 18 uur stond in het teken van Christus-Koning. Kort daarvoor, om 16.30 uur, vond het blije weerzien plaats van onze orgeltitularis, maestro Dirk. De gevolgen van zijn fietsongeval lieten zich nog duidelijk zien aan de voet in het gips. Wat dacht je? Dat Dirk nog langer zou thuisblijven en de toetsen in de kerk onaangeroerd zou laten? Dit muzikale hoogtepunt, hier ten gehore gebracht met instrumenten en beklijvende teksten en zangstemmen, was dus ook een ode aan Christus-Koning.
Dirk werd begeleid door een aanstekelijk trio: Beniamino Paganini: traverso (= barokdwarsfluit), Nele Vertommen: hobo en Marieke Vos: viool. Het werd een vrolijk meditatief muzikaal moment met muziek van Telemann, Heinichen, Janitsch en… Maarten Luther. Het speelplezier en de goede verstandhouding straalden ervan uit! Het geheel werd ingebed tussen ‘Es ist gewiβlich an der Zeit’, koraal, en liedcyclus van Dirk Blockeel zelf, gezongen door Nele Derluyn, Lieve Dewerchin, Chris Duprel en Alain Verfaillie.
Laten we dergelijke muzikale hoogtepunten dankbaar koesteren.
p1070737

EEN NIEUWE GROEP VORMELINGEN

 p1070705

Eerste adventszondag op 27 november: een eerste kaars, de eerste zondag met het nieuwe Onzevader. Ook onze vormelingen (29 !) waren van de partij: na de mis volgde voor hen een fotoshoot en catechese over ‘gemeenschap’ in de Zindering. Deken Geert hield dan ook de homilie vrij kort en ging in op een paar zinnen van de lezingen zoals ‘zwaarden worden omgesmeed tot ploegijzers’ en ‘wees bereid’. In deze tijd van wachten op het Licht mochten we ook kennismaken met de kleine Lux (Latijn voor ‘licht’) die in deze advent gedoopt wordt. Wij wensen hem Gods rijkste zegen toe!

 p1070708
p1070703
p1070735

ZINGEN VAN VERLANGEN

 

Mijmeringen rond de advent vonden plaats op maandagavond 28 november om 19 uur in de kerk van Sint-Elooi. Het is een van de vele voorbereidingen op de latere pastorale eenheid: de federaties Groeninge en Sint-Amandus namen eraan deel met zangers uit verschillende koren en met meezingende gelovigen.
Advent: de komst van de Verlosser naar wie met steeds meer verlangen tegen Kerstmis wordt uitgezien. Het openingslied geeft dat mooi weer:
Gij zijt de wereld aangekondigd,
van bij de aanvang was het Woord.
Gij maakt een zwijgend volk weer mondig,
wij worden hemelhoog gehoord.
Het refrein doet ons aan ‘rorate caeli’ denken, een traditoneel en onmisbaar adventsgegeven dat in die wake gelukkig ook werd gezongen:
Hemelse dauw, wees ons gegeven,
daal uit Uw hemelvrede neer.
Wees onze broeder, onze Heer
en doe ons in Uw komst herleven.
Uit de misfolder nog:
Als tussen licht en donker de tijd zijn stroom versnelt.
Advent is de deur naar Kerstmis openen.
Licht in onze ogen, redder uit de nacht, geldt Uw mededogen nog wie U verwacht?
O kom, o kom, Immanuel.
Omdat Hij niet ver wou zijn, is de Heer gekomen.
Nu looft en prijst mijn ziel de Heer, van vreugde jubelt heel mijn hart in God die mijn Verlosser werd.
Het nieuwe Onzevader werd uiteraard gezongen en ten slotte: allen, gekeerd naar het prachtige beeld van O.L.V., zongen het salve regina!
Heel deugddoend, heel verrijkend als aanzet van een intense periode naar Kerstmis.

AGENDA

* donderdag 8 december om 14.30 uur in De Zindering (PC): Bijbellezen

* zondag 11 december om 15 uur: kerstconcert De Colores t.v.v. de autisten

* zaterdag 17 december om 16 uur in de begijnhofkapel: Kerstprelude door Pro Ecclesia