K+L 35 : orgel – Jan vandenHove

ORGEL EN MEER IN HET NAJAAR

Het tweede luik van de internationale orgelreeks grijpt komende maand in de Sint-Maartenskerk plaats. Op 4, 11 en 18 september kunnen melomanen er vanaf 16.30 uur stipt terecht om respectievelijk Lodewijk Mispelon (Sint-Denijs-Westrem), Nico Ronsse (Harelbeke) en Wouter Vankeirsbilck (Merelbeke) te beluisteren. Afgezien van de eigen inbreng vertolken de drie heren telkens werk naar keuze van Max Reger (1873-1916) en het in opdracht geschreven werk van Jan Vandenheede (°1957), Lamento. Ook dit jaar reiken ‘oud en nieuw’ elkaar op die manier een thematische hand. Uniek in Vlaanderen is zeker het gegeven dat een hedendaags werk na zijn creatie nog zes keer wordt uitgevoerd. Aan deze concerten zijn zowel publieksprijzen als professionele prijzen verbonden, al staat het de uitvoerders wel vrij om daar al of niet voor in te tekenen.

De apotheose is gepland op zondag 25 september om 16 uur en wordt gevolgd door de prijsuitreiking in aanwezigheid van prominenten. Bij die gelegenheid krijgt het orgel gezelschap van dichter Charles Ducal, het hobotrio Lirika Ligno (Tim Van Thuyne, Tine Verhoeven en Els Gerryn), de danseressen Adelien Vannecke en Lisa Vanwonterghem, een dameskoor onder leiding van Diederik Glorieux en tenor Arne Gunst. Bart Pieters staat voor de presentatie in. Op het programma staan werken van J.S. Bach, Dietrich Buxtehude, Hermann Schroeder, Arvo Pärt, Dirk Blockeel (creatie) en Diederik Glorieux.

De toegang tot al dit fraais is gratis, maar een vrije bijdrage is, zeker in tijden van krimpende subsidies, meegenomen.

Info: 051 22 86 34 en (https://orgelkringkortrijk.com/concertkalender/).

 

OP WEG NAAR DE HEER VAN HET GOEDE EINDE

Van onze priester-in-zending, Jan Van Den Hove, kregen wij het volgende nieuws:

Opnieuw op pad geweest. Met een groep van dertien. De meesten wonen samen in de gemeenschap van de Trindade, enkelen zijn sympathisanten die mee op tocht willen. Een tocht geïnspireerd op Francisco da Soledade, beter bekend als de Monnik van de Grot.

Wie was die Francisco?

Een jonge, Portugese kunstenaar van Lissabon, gespecialiseerd in juwelen en schilderkunst. Hij leefde in Salvador einde zeventiende eeuw. Hij werd uitgenodigd door de gouverneur om het paleis te schilderen. Francisco investeerde in arbeidskrachten en materiaal. Eenmaal het werk gedaan vroeg hij om de betaling maar … hij werd gevangengenomen en gegeseld. Drie jaar verbleef hij in de kerker!

In de donkere nacht van zijn diepste zijn ontdekt hij de vergankelijkheid van roem en bezit. Gedurende een mystieke ervaring beslist hij de Goede Jezus te volgen in de radicaliteit van het evangelie. Als hij dan uiteindelijk op bevel van de keizer van Portugal wordt vrijgelaten, verkoopt hij alles wat hij bezit. Met het kruisbeeld van de zonverlichte Jezus trekt hij met een vrachtzeilboot naar Cachoeira en gaat vandaar te voet het binnenland in.

Na vierhonderd kilometer komt hij terecht in een moeilijk bereikbare grot waar het kruisbeeld precies in een stalagmiet past. Hij begrijpt het als een teken dat de Goede Jezus dit hier als een verblijfplaats wil en zo wordt de monnik-pelgrim een monnik-kluizenaar.