K+L 44 : start vormelingen – parochiefeest – Bach -Lourdes – K+L

P1170086

ONZE VORMELINGEN GINGEN VAN START

Tijdens de viering van zondag 25 oktober, om 10 uur, was er tijd en ruimte voorzien voor de instap van de nieuwe kandidaat-vormelingen voor 2016. Hun namen worden dan afgeroepen, ze komen naar voren en krijgen elk hun kruisje.

Die zondag begon met een smakelijk ontbijt in het Parochiaal Centrum (PC) met maar liefst eenendertig toekomstige vormelingen. Met de ouders en/of peters en meters zaten er wel negentig mensen gezellig te ontbijten en maakten ze kennis met elkaar. In de kerk kregen ze een gidsbeurt doorheen het gebouw. De catechisten Christiane, Rika en Pascal nemen traditiegetrouw elk een flinke groep voor hun rekening. Een welgemeende, hartelijke dank aan allen die voor deze opnamemis en de catechese zorgden.

StMdeelt15

PAROCHIEFEEST

In een nieuwe formule.
Goedkoop en toch smakelijk: 12 euro per persoon en acht euro voor kinderen tot 12 jaar.
Uiterst gezellig.
Veel tijd voor een babbel, ook met eregasten.
Kom ook genieten van de Sint-Maartenskoek!
Kaarten: achteraan in de kerken of via het feestcomité of via mail aan zr. Caroline (stmaarten@skynet.be)

BACH, MINSTENS 100 %

In het kader van de dag van de stilte, zaterdag 24 oktober, bezochten een honderdtal mensen gisterennamiddag onze kerk om mee te stappen in het labyrint van stilte dat in deze kerk was aangebracht. Mensen blijven aangetrokken tot plekken die hen in verbinding brengen met hun hunker naar verinnerlijking. Dit eeuwenoude kerkgebouw waarvan we de erfgenamen mogen zijn, is zo’n ruimte.

En vandaag, zondag 25 oktober, laten we het orgel opklinken, soms uitbundig, soms ingetogen, met J.S. Bach in de hoofdrol. Als geen ander neemt deze componist tot op vandaag de mens die op zoek gaat naar zingeving en spiritualiteit bij de hand. Het is vanuit die overtuiging dat de vzw Kortrijkse Orgelkring al heel wat jaren geleden van start ging, onder impuls van toenmalig pastoor Johan De Keyser en huisorganist Dirk Blockeel. Dankzij de uitgebreide contacten en niet-aflatende werkkracht van onze organist en enkele muzikale medestanders wordt jaar na jaar in de maanden juni en september een uiterst kwalitatieve orgelreeks aangeboden. Daarnaast zijn er nog een vijftal meditatieve muzikale momenten, meestal pareltjes uit de barok Het kerkbestuur en de gemeenschap van Sint-Maarten, alsook de medewerkers van de Orgelkring zijn Dirk hiervoor bijzonder erkentelijk.

Voor vandaag heeft hij zich intens voorbereid op een programma dat met zorg gekozen werd uit het omvangrijke werk van Bach. We laten Dirk aan het werk aan het gekoesterde Schyvenorgel.

Het werd gewoon Bach op topniveau door Dirk die uiteraard een verwoed kenner en uitvoerder van Bachs oeuvre is. Prachtige koraalbewerkingen kwamen aan bod en ook de met Bach zo verbonden fuga’s met tot slot de wereldberoemde, adembenemende, uiterst virtuoze Toccata en fuga in d (BWV 565). Na dit Bachconcert genoten de muziekliefhebbers nog na

bij een glaasje en een babbel in het PC. Op 27 december brengt het KVE de Messiah van Georg Friedrich Händel om 15 uur in de Sint-Janskerk. Volgend jaar herdenken we bij de orgelbespelingen als centrale componist Max Reger die dan 100 jaar geleden zal overleden zijn.

P1190253

O.L.V. VAN LOURDES

Vraagt om jezelf of anderen de kans te geven om haar in Lourdes te bezoeken op bedevaart. Een ticket van slechts vier euro geeft kans op een Lourdesbeurs van vijfhonderd euro

 

BLIJF JE ABONNEREN OP DIT UNIEKE NIEUWS

Beste lezers van dit parochieblad, Kerk en Leven,

Alweer is er een jaar voorbij. Ook jij wilt toch graag dit verrijkende, actueel plaatselijke maar ook regionale en algehele nieuws blijven ontvangen?

De prijs voor de bijna vijftig publicaties mag toch geen breekpunt zijn, toch?

Stort dan vóór 15 november 37 euro op BE59 4600 5048 7126 o.n.v. de Federatie Groeninge, Kortrijk met de mededeling = K en L Groeninge 2016. Dank voor je trouwe lidmaatschap!