K+L 43 : SINT-MAARTEN DEELT

StMdeelt15

Wie denkt aan Sint-Maarten, denkt aan de stoere soldaat en later bisschop van Tours die zijn warme mantel zomaar midden doorsneed. Hij werd uit zijn comfortzone gehaald door de armoede, de miserie en de kou van iemand aan de stadspoort. Maarten had zijn lange mantel goed om zich heen geslagen. Maarten trok zijn zwaard en hakte de mantel in twee stukken. Eén stuk gaf hij aan de arme man. En één stuk sloeg hij zelf om zijn schouders.

Dit beeld inspireerde de sint-Maartensparochie om het parochiefeest anders en nieuw in te vullen.

Waarom een nieuwe vorm voor het Sint-Maartensfeest ?

Het Sint-Maartensfeest wordt al 30 jaar georganiseerd. Velen kennen de grote zaal van het provinciaal hoger technisch instituut die bomvol was met vele kinderen en gezinnen. Mensen uit de Sint-Maartenparochie reserveerden de datum van het Sint-Maartensfeest lang van tevoren in hun agenda.

Maar de aantrekkingskracht van het feest is de laatste jaren verminderd. De parochiegemeenschap wordt kleiner en ouder. Het feest weerspiegelt die veranderde situatie. Sinds een drietal jaren feesten we in ons PC zelf. Elk jaar kwamen zo’n 100 mensen naar het feest en dat is vandaag toch heel veel volk.

Maar toch was het parochiefeest toe aan vernieuwing. Mensen signaleerden dat de kostprijs van het feest een belemmering werd om erbij te zijn. Voor jonge gezinnen met kinderen was het feest niet alleen duur. Maar een hele namiddag tafelen is ook “saai” en vraagt veel tijd in de volle agenda’s.

Daarom werkte ons feestcomité in overleg met de parochieraad een nieuwe vorm uit. Dit jaar proberen we dit voor de eerste keer.

Sint-Maarten deelt, ook met jou

Op “Sint-Maarten deelt” delen we eenvoudig maar erg lekker eten. Wie lust er geen hutsepot uit de oude keuken met een pintje of een glaasje wijn. Maar aperitieven, dat doen we wel … na het feest trakteert Maarten iedereen met Sint-Maartens-koek.

Geen stijve maaltijd waar je lang moet stilzitten ! Wel familiale gezelligheid, een praatje met deze of met een andere bekende … Een kans om nieuwe mensen te leren kennen. Een gelegenheid om eens langer te babbelen met een andere vrijwilliger uit een van onze vele werkgroepen. Elkaar ontmoeten of kennismaken ? Sint-Maarten deelt biedt de kans om onze verhalen met elkaar te delen.

Sint-Maarten deelt, ook met kwetsbare anderen

Maar het gebaar van Maarten inspireert ons ook op een andere manier. Op Sint-Maarten deelt willen we ook mensen uitnodigen voor wie een feest als dit moeilijk haalbaar is, omwille van vele redenen. De mensen van het feestcomité en van het team zullen daarom ook de kans geven aan sommige kwetsbare mensen om als “eregast” deel te nemen aan het feest. Wil je ons daarvoor sponsoren ? Koop dan een kaart voor een “eregast”. Indien we meer sponsoring krijgen dan de kostprijs (en dat hopen we natuurlijk), storten we dat bedrag door aan Caritas Vluchtelingenwerk en/of De Kier.

Sint-Maarten : inspiratie en rolmodel ?  

Sint-Maarten is de patroonheilige van onze parochiegemeenschap. Het verhaal van Maarten inspireert onze kijk op de samenleving, onze zorg voor kwetsbare mensen, onze openheid voor de verhalen van andere mensen, …

Deze inspiratie vormt ook de rode draad voor de viering van het patroonsfeest op 15 november om 10 uur in onze kerk.   We rekenen op jouw aanwezigheid op de eucharistieviering én op het gezelligste feest